Sök:

Sökresultat:

14129 Uppsatser om Perspektiv pć grammatik - Sida 1 av 942

?NÀr jag tÀnker grammatik, dÄ tÀnker jag trÄkigt? : En undersökning av attityder till svensk grammatik och grammatikundervisning

Grammatik Àr ett Àmne som anses framkalla negativa kÀnslor och mÄnga mÀnniskor minns sin grammatikundervisning som trÄkig och svÄr. Grammatik Àr dock ett centralt Àmne för oss sprÄkkonsulter och nödvÀndigt för att vi ska kunna utföra vÄrt arbete. Syftet med den hÀr undersökningen har dÀrför varit att undersöka vilka attityder till grammatik som mÀnniskor egentligen har. FrÄgestÀllningarna handlar om hur mÀnniskor definierar grammatik, vilken uppfattning de har av grammatik samt vilken anvÀndning de ser med grammatik. Metoden för att söka svar pÄ dessa frÄgor har varit fokusgruppssamtal dÀr studerande och arbetande mÀnniskor tillsammans fÄtt tala om grammatik.

Funktionell grammatik Om möjlighet till en meningsfull grammatikundervisning

Den hÀr uppsatsen syftar till att undersöka hur funktionell grammatik kan svara mot det som dagens grammatikundervisning brister i och efterfrÄgar. Uppsatsen presenterar genom en litteraturgenomgÄng synen pÄ dagens grammatikundervisning, dess bakrund, argument och strÀvansmÄl. Dessutom innehÄller uppsatsen en presentation av Michael Hallidays funktionella grammatik och dess möjliga tillÀmpning i skolundervisningen och vid textanalys. Avslutningsvis förs en kort diskussion kring funktionell grammatik och en meningsfull grammatikundervisning..

Attityder till grammatik : Fyra svensklÀrares uppfattningar och instÀllningar till grammatik

Denna undersökning genomfördes med syftet att ta reda pÄ vad fyra olika svensklÀrare har för attityder till grammatik och hur deras attityder till grammatik pÄverkar deras val av arbetssÀtt dÄ de bedriver grammatikundervisning. Studien redogör för definitioner av grammatikbegreppet och metoder för hur man kan arbeta praktiskt med grammatik i undervisningen. Jag gör en kvalitativ undersökning i form av fyra intervjuer. I denna undersökning jÀmför jag mitt esultat med och relaterar till en tidigare undersökning i Àmnet. Resultatet visar att de tvÄ gymnasielÀrarna inte har mycket mer krav pÄ elevernas grammatikkunskaper Àn vad de tvÄ lÀrarna i grundskolans senare Är har.

Grammatikundervisning pÄ gymnasiet : En undersökning om, och i sÄ fall hur lÀrares instÀllning till och erfarenheter av grammatik pÄverkar grammatikundervisningen

VÄrt syfte med denna uppsats Àr att undersöka hur undervisningen i grammatik bedrivs hos verksamma gymnasielÀrare och om den pÄverkas av lÀrarnas instÀllning till, och erfarenheter av grammatik. Vi har valt en kvalitativ metod dÀr vi har intervjuat sju gymnasielÀrare i svenska. Undersökningen visar att lÀrarna anser att grammatik Àr viktigt och intressant samt kan ocksÄ konstatera att arbetssÀttet i grammatik varierar. En del vÀljer att integrera grammatikundervisningen i andra moment, ex. skrivtrÀning, medan andra har enskilda grammatikmoment.

Grammatik - viktigt men ganska trÄkigt : en sjundeklass syn pÄ grammatikundervisning

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur elever i en sjundeklass i södra delen av Sverige förhÄller sig till grammatikundervisningen samt hur de menar att lÀraren kan förbÀttra undervisningen i grammatik. Arbetet sammanstÀller akademisk litteratur och tidigare forskning om grammatik och grammatikundervisning i den svenska skolan för att hjÀlpa oss att besvara de angivna frÄgestÀllningarna. Den empiriska undersökningen gjordes i form av en enkÀtstudie dÀr 14 elever deltog. Studien genomfördes pÄ en grundskola i södra Sverige. EnkÀtundersökningen visar att de flesta av eleverna har förstÄtt innebörden av begreppet grammatik.

Integrerad grammatik pÄ gymnasiet

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur fyra gymnasielÀrare kan förhÄlla sig till undervisning i svensk grammatik. Den empiriska undersökningen genomfördes pÄ tvÄ gymnasieskolor i södra Sverige och bestod av observation vid fyra tillfÀllen av de intervjuades lektioner och fyra intervjuer med lika mÄnga gymnasielÀrare. Resultatet för denna studie visar att grammatik integreras i ordinarie svenskundervisning i varierande utstrÀckning och att pedagogerna vÀljer att ibland synliggöra grammatiken för eleverna och ibland inte. LÀrarna motiverade grammatikundervisningen utifrÄn lydelsen ?sprÄkets bruk och byggnad? i Kursplanen för Svenska A, och de menade att grammatikundervisning kan vara sprÄkutvecklande.

Pojkars och flickors uppfattning av grammatik : En studie om grammatikintresset hos elever i grundskolans senare Ă„r

Uppsatsens syfte Àr att belysa högstadieelevers grammatikintresse. MÄlet Àr att försöka förklara och förstÄ vad pojkar respektive flickor tycker om grammatik. Syftet Àr ocksÄ att se om det finns nÄgra skillnader mellan pojkars respektive flickors grammatikintresse. FrÄgestÀllningar som uppsatsen behandlar Àr: Hur uppfattar elever grammatikundervisningen? samt GÄr det, ur ett genusperspektiv, att urskilja skillnader mellan pojkars och flickors uppfattning gentemot grammatikstudier?Den valda metoden Àr en kvantitativ metod med kvalitativa inslag, det vill sÀga en enkÀtundersökning som bÄde innehÄller slutna, alternativa och öppna frÄgor.

Mellanstadieelevers attityd till svensk grammatik. En jÀmförelse mellan mellanstadieelevers grammatikuppfattning 1985 och 2002

Det Àr mÄnga elever i vÄr skola som förknippar svenskundervisningen med trÄkiga grammatiklektioner. Mitt syfte Àr att i detta arbete söka svar pÄ bland annat Har det alltid funnits grammatikundervisning i den svenska skolan?, Har Lpo förÀndrat instÀllningen till grammatik? och Uppfattas grammatik som trÄkigt och nÄgot nödvÀndigt ont? Min undersökning bygger pÄ en enkÀtundersökning gjord av Göran Strömqvist 1985. Jag har utfört en liknande undersökning för att se om det har skett nÄgon förÀndring sedan Lpo 94:s tillkomst om mellanstadieelevers instÀllning till grammatik..

Grammatikens varande i lÄgstadieÄren : TidigarelÀrares grammatiksyn och grammatikundervisning

Sammanfattning Syftet med det hÀr examensarbetet Àr att ta reda pÄ hur lÀrare i Äk 1-3 undervisar i svensk grammatik och i vilken mÄn de synliggör grammatiken för barnen. Grammatiken i skolan Àr en kontroversiell frÄga, och kursplanerna Àr svÀvande. Dessutom Àr grammatik i tidigare Äldrar ett ganska outforskat omrÄde. Undersökningen genomförs genom kvalitativa intervjuer med fem lÀrare pÄ tre olika skolor för att ta reda pÄ hur nÄgra lÀrare i Äk 1-3 tÀnker kring grammatik och grammatikundervisning och i vilken mÄn de synliggör grammatiken för barnen.Resultatet av undersökningen visar att grammatik Àr komplext. LÀrarna har olika syn pÄ vad grammatik Àr och svarar vÀldigt övergripande och svÀvande men kommer till slut fram till att det inte bara Àr ordklasser utan ocksÄ sprÄkets struktur.

Grammatikens roll i sprÄkundervisning

I föreliggande examensarbete Àr syftet att undersöka lÀrares och elevers instÀllning till grammatik i sprÄkundervisning i skolans senare Är. Som sprÄklÀrare Àr det viktigt att gÄ djupare in pÄ hur grammatik bÀst kan lÀras ut och att som sprÄklÀrare vara medveten sina val av undervisningssÀtt. Detta Àr intressant att veta för att kunna hÄlla en bra kvalité i undervisningen samt för att möta elevens problematik kring sprÄkinlÀrning. I studerandet av sprÄkinlÀrningsteorier visade det sig att grammatikundervisningen frÀmst Àr uppdelad i tvÄ inriktningar: grammatik som produkt och/eller process. Grammatikundervisningen prÀglas oftast av antingen den ena eller den andra men lÀraren kan Àven anvÀnda sig av bÄda sÀtten för att fÄ en mer nyanserad undervisning.

Grammatikundervisning - nytta eller tradition?

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka gymnasielÀrares instÀllning till grammatikundervisning. Metoderna som anvÀndes var fem kvalitativa intervjuer samt en liten enkÀtundersökning. Resultatet visar att lÀrarna tycker att sprÄkriktighet Àr viktigare Àn grammatik i undervisningen. Samtliga ser grammatiken som ett redskap för att förbÀttra sprÄket men ingen av dem vet hur de ska motivera sina elever till att lÀra sig den. LÀrarnas Äsikter skiljer sig Ät gÀllande elevernas bristande kunskaper inom grammatik nÀr de kommer frÄn högstadiet.

Grammatikundervisning för studenter med akademisk bakgrund -pÄverkar studenternas akademiska bakgrund hur de lÀr sig grammatik?

InterdisciplinÀrt examensarbete inom lÀrarutbildningen, SIS133, 15 hp Handledare: Elisabet Engdahl.

Det andra sprÄket : En analys av svensk grammatik och form i tvÄ lÀromedel

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka presentationer av grammatik i tvÄ lÀromedel i svenska som andrasprÄk. Grammatik har hÀr avgrÀnsats till att handla om ordklasser, dÄ detta Àr en av de grammatiska delar som ofta ingÄr i grammatikundervisning. TvÄ metoder har anvÀnts för att undersöka detta och det Àr textanalys och variabelanalys. Analysens resultat jÀmförs och tolkas utifrÄn teorier om grammatikens roll vid andrasprÄksinlÀrning, samt teorier om formgivning som kan frÀmja elevernas inlÀrning. Studien visar att mitt ena undersökta material i högre grad fokuserar pÄ grammatik Àn vad det andra gör, samt att denna lÀrobok ocksÄ visar en koppling till processbarhetsteorin i sin presentation av grammatik.

Dubbeltydigheter i det kvinnliga könets gestaltning : Om Georgia O?Keeffes blomstermÄlningar och roll som konstnÀr

Uppsatsens syfte Àr att belysa högstadieelevers grammatikintresse. MÄlet Àr att försöka förklara och förstÄ vad pojkar respektive flickor tycker om grammatik. Syftet Àr ocksÄ att se om det finns nÄgra skillnader mellan pojkars respektive flickors grammatikintresse. FrÄgestÀllningar som uppsatsen behandlar Àr: Hur uppfattar elever grammatikundervisningen? samt GÄr det, ur ett genusperspektiv, att urskilja skillnader mellan pojkars och flickors uppfattning gentemot grammatikstudier?Den valda metoden Àr en kvantitativ metod med kvalitativa inslag, det vill sÀga en enkÀtundersökning som bÄde innehÄller slutna, alternativa och öppna frÄgor.

En onödig sysselsÀttning eller bra att kunna inför framtiden?En studie om grammatik pÄ gymnasiet

Syftet med denna studie Àr att pÄ gymnasieskolor undersöka vad elever och lÀrare anser att begreppet grammatik innefattar, om man behöver lÀra sig grammatik, hur lÀrare och elever beskriver att de arbetar, samt hur eleverna vill arbeta. I forskningsbakgrunden redovisas olika definitioner av begreppet grammatik, den yttre grammatiken, och den inre grammatiken. Vidare redogörs för vad styrdokumenten sÀger om teoretisk kunskap, dialogens och interaktionens betydelse och Àven olika synsÀtt pÄ grammatikundervisningen i skolan. I undersökningen anvÀnds kvantitativ metod i enkÀtform. Resultaten visar att bÄde lÀrare och elever definierar begreppet grammatik som lÀran om sprÄkets byggnad, det vill sÀga regelverket, och att gymnasieeleverna vill ha grammatik i skolan.

1 NĂ€sta sida ->